Activiteiten

Shiatsu Massage

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk en wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Shiatsu-therapie is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen of knieën), rotaties en manipulaties om zodoende een slecht functioneren van de inwendige organen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen/handhaven en een groot aantal ziekten te behandelen.
Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen).
Shiatsu is een holistische therapie, wat wil zeggen dat lichaam en geest als een geheel benaderd worden. Niet alleen het aangedane gebied wordt behandeld, maar bij het stellen van de diagnose wordt ook rekening gehouden met de achtergrond en levensstijl van de betrokkene.

Voor welke klachten is shiatsu geschikt

De hieronder staande klachtenlijst is maar een kleine opsomming. Indien u andere klachten heeft en wilt weten of shiatsu voor u kan helpen, neem dan contact met me op via mijn persoonlijke mail; qizensworld@gmail.com. Voor een Shiatsu massage hoeft u geen klachten te hebben. Het is een zalige ontspanningsreis, voor iedereen en voor alle leeftijden. Tijdens Shiatsu draagt u loszittende katoenen kleding en u sieraden mogen af.
Rugklachten, nek- en schouderklachten, gewrichtspijnen, slapeloosheid, depressie, onrust, hoofdpijn, vermoeidheid, stress, menstruatieproblemen, zwangerschapsklachten, overgangsklachten, spijsverteringsproblemen, RSI, tenniselleboog, golfarm, buik- en darmklachten, niet lekker in je vel zitten, eczeem, astma, hooikoorts.

Do-In Yoga

Do-In betekent de energie (Qi) laten stromen in je lichaam. Het is een eeuwenoude Oosterse bewegingsvorm ontwikkeld om je gezondheid te versterken, zowel lichamelijk als mentaal. Door een fijne combinatie van stretches (meridiaanstrekkingen genoemd), Qi-oefeningen, korte meditaties en (zelf)massage breng je de energiestroom in je lijf in beweging en in balans. Zo stimuleer je het zelfhelend vermogen van je lichaam en versterk je bovendien je lichaamsbewustzijn.
Do-In is voor iedereen. Je hoeft niet lenig te zijn. Kracht en souplesse bouw je vanzelf op door het regelmatig te doen. U kunt naar behoeven ‘s ochtends meedoen.
Een Do-In les bestaat uit de volgende onderdelen:
* opwarmoefeningen
* meridiaanstrekkingen
* meditatie-oefeningen
* Do-In Ankyo: massagetechnieken op jezelf of (soms) bij een partner (zoals kloppen van armen en benen)
* Geleide ontspanning

Wat brengt het je?

Centraal in Do-In staat het harmoniseren van de meridiaanstromen en het versterken van je fysieke middelpunt; de hara (Japans voor buik én persoonlijkheid).
Door de oefeningen met aandacht uit te voeren, in harmonie met de ademhaling, kun je spanning loslaten en komt je geest tot rust. Je voelt je weer ‘heel’. Je zult steeds beter voelen wat je lichaam nodig heeft,  zowel op de mat als daarbuiten.
Het loslaten van spanning zorgt tevens voor een betere bloedcirculatie, waardoor voedzame stoffen en energie zich in het lichaam verspreiden en afvalstoffen worden afgevoerd. De oefeningen hebben een gunstig effect op ademhaling, stofwisseling, spijsvertering, hormoonhuishouding en immuunsysteem en het balanceert het autonome en centrale zenuwstelsel.
Met Do-In heb je, kortom, een krachtig instrument in handen om zelf je lichamelijk en geestelijk welzijn te bevorderen.

Oorsprong en achtergrond

Do-In oefeningen zijn 5000 jaar geleden ontstaan in China (Tao-yin) en verder ontwikkeld in Japan. Het Japanse woord Do-In kan vrij vertaald worden met ‘stroming van energie’. In de Oosterse filosofie bestaat alles in het universum uit energie (Qi) en is alles daardoor met elkaar verbonden. Het idee in de Oosterse geneeskunde is dat elke fysieke en mentale klacht of ongemak die we ervaren ontstaat door een gebrek aan evenwicht en stroming van Qi. Do-In oefeningen hebben tot doel Qi in beweging te zetten en de balans te herstellen.
Do-In oefeningen worden in zen-tradities gebruikt als voorbereiding op meditatie. Ook zie je ze terug in dojo’s, als voorbereiding op martial arts. Do-In is onlosmakelijk verbonden met oosterse geneeswijzen als shiatsu en acupunctuur. Deze oefenvorm is bovendien een inspiratiebron geweest voor yoga. In de loop van de tijd heeft er over en weer kruisbestuiving plaatsgevonden, waardoor je sommige oefeningen uit de Do-In terugziet in de yoga en andersom.

Zing de Klank van je hart, stembevrijding

Wie graag zingt, weet dat dit een bron van vreugde is. Toch is het voor de meesten onder ons moeilijk om ons in alle vrijheid te laten horen. Wie heeft er immers geen oordeel over haar of zijn stem? Of over die van een ander. De meeste en strengste oordelen over onze stem komen van onszelf: we vinden haar lelijk, te zwaar, te hoog, niet hoog genoeg, te zacht, ze trilt, ze draagt niet, ze klinkt vals. Of we willen onze stem wel laten horen, maar daarin liefst niet te hard opvallen. Kortom, we willen vooral de controle houden over het geluid dat ons ontsnapt. Dat geeft spanning en die spanning willen we weg. En eigenlijk is die spanning op dat moment de bron van onze ‘muziek’. Hoe zou het zijn om ons te bevrijden van het keurslijf van controle en oordelen? Zodat er plaats kan komen voor de vreugde van het zingen.
In stembevrijding gaan we op zoek naar onze moeiteloze stem. Onze moeiteloze of natuurlijke stem zit in ons lijf, is ons lijf. Via kleine stapjes en oefeningen bouwen we die op en geven we ze meer ruimte en klank.
De belangrijkste uitgangspunten zijn:
• Onze stem is van nature perfect in staat om het hele scala van gevoelens uit te drukken. Ze moet niet eerst gepolijst worden, om te ‘kunnen klinken’.
• Eerst is er een beweging naar binnen. We luisteren naar wat in ons leeft of wat ons blokkeert. Vervolgens geven we daar klank aan. Meestal begint die klank klein en aftastend. Door er meer en meer ruimte aan te geven, eigenen we ons steeds meer van onszelf toe.
• Het proces van stembevrijding brengt ons in contact met een grote kracht en vreugde die diep in ons huist.

Intuïtief schilderen & tekenen

Intuïtief schilderen kan ook wel als een proces gezien worden waarin je loskomt van je denken. Dit betekent onder andere dat je meer rust zult ervaren in het dagelijkse leven, maar ook dat je dichter bij jezelf komt te staan. Daarnaast weerspiegelt een intuïtief schilderij de verlangens, kwaliteiten en blokkades van de schilder. De innerlijke wereld wordt zichtbaar.
Tijdens het schilderen geldt: ‘alles mag niets moet’. Zo hoef je onder andere geen talentvolle schilder te zijn. Daarnaast mag jezelf bepalen welke materialen je gaat gebruiken. Denk hierbij aan kwasten, penselen, paletmessen, potloden of gewoon je handen. Ook maakt het niet uit wat anderen denken over jouw schilderij, want bij intuïtief schilderen is het resultaat onbelangrijk. Het gaat om de reis!
  • Wanneer is een intuïtief schilderij geslaagd?: als de schilder bewust is geworden van zijn gedachten, emoties, oordelen enz.
  • Wat ervaar je tijdens het schilderen?: vaak dingen uit het dagelijks leven, zoals: ongeduld, verwachtingen, het niet kunnen los laten, bang om fouten te maken enz.
  • Wanneer is het intuïtief schilderen iets voor mij?: als je jezelf verder wilt ontwikkelen, wilt experimenteren, ervaringen wilt delen enz.

Een krachtstok maken

Bij de indianen worden deze stokken gebruikt als meditatiestok, krachtvoorwerp of praatstok. Een krachtstok is, de naam zegt het al, een stok met kracht. Elke boom, plant, half edelsteen, (kracht)dieren e.d. hebben elk hun eigen ¨kracht¨ betekenis. Door deze materialen te combineren of er een beeltenis op te schilderen ontstaat er een uniek krachtvoorwerp. Voor kinderen is de krachtstok een goede manier om bijvoorbeeld nachtmerries weg te halen en hun kamer prettiger te maken.
Tijdens de workshop ga je je eigen krachtstok maken. Hierdoor kun je jouw krachtstok die eigenschappen geven die jij belangrijk vind. Je kunt edelstenen gebruiken, of een foto, of andere voorwerpen die voor jou een speciale betekenis hebben. Dat maakt de krachtstok nog persoonlijker.
We gaan met z’n allen in het bos op zoek naar jouw krachtstok.  Je mag ook persoonlijke voorwerpen meebrengen. Wij hebben hier ook alles in huis om je stok zo mooi mogelijk te maken.
De krachtstok maak je puur op intuïtie en stopt je kracht er in door middel van kleur, edelstenen en veren.
Tijdens het proces neem je een (wild) dier in gedachten. Dit noem je een krachtdier! En die hoeft helemaal niet groot te zijn, want een mier kan ook heel sterk zijn!
Als de stok klaar is, kun je hem op je altaar zetten, voor je raam hangen of in de kamer van je kind zetten. Doe een soort ritueeltje en een spreuk ( ik kan het!) (Ik ben goed zoals ik ben) om de stok in te wijden. Je kunt de stok altijd pakken als je hem nodig hebt. Kinderen die slecht slapen kunnen ook hun kamer “zuiveren “ met de stok.

Workshop “Zuurdesem brood bakken”

Is lekker eten voor U ook zo belangrijk? Wat als het dan ook nog eens gezond zou kunnen? Het kan met een redelijk simpel brood. Zuurdesem brood. Het zuurdesem brood wat U koopt in de winkel of bij een gewone bakker is vaak niet echt zuurdesem! Echte zuurdesem ontstaat wanneer water en meel tussen de 7 dagen en 10 dagen fermenteert, daarna als alles is gelukt bent U feitelijk klaar om het zuurdesem brood te gaan bakken. In de workshop zal U worden uitgelegd en voorgedaan hoe U en in welke mate U de ingrediënten samenvoegt tot een brood wat lekkerder is dan welk brood U ooit hebt geproefd. Bij de workshop zijn inbegrepen,